Meteen naar de inhoud

Update van mei 2021

Heeg – zaterdag 29 mei

2 mei
Ruben heeft met Tom’n Valkje gehuurd en is al vroeg op ’t water. Wij doen relaxed en zijn rond 13u ons vaste rondje aan het doen Joustervaart vanaf het Sneekermeer maar even voor de diepgang, zekerheid alleen op het fokje. Grootzeil zakken heeft wat voeten in de aarde, rode touwtje zit meerdere keren vast en dan schiet ook nog de fokkeschoot eruit …maar geen paniek, ruimte zat en koffiekoers en rustig door ’t vaartje, geen bodem geraakt. Op naar ons 1ste terras ! Voor de wind stuurt Neel haar door de smalle ingang van de Klokkenstoel. Gezien de coronaregels even buiten het terras op ’n plek wachten, net tijdens de bui met veel wind en gelukkig weinig regen. Na een heerlijk uitgebreide lunch, toch maar een rif steken, hebben we dat ook weer geoefend. Op zoek naar een Valk met twee personen en jawel op de Poelen gespot. We varen samen op richting Sneekermeer en draaien boven de Potten het PM op. Zij moeten 17u inleveren, wij varen door en maken alvast de houtkachel aan.

10 mei
Moet eerst de sauna retour gebracht worden en gewerkt, maar als Neel met Sietske heerlijk in de tuin zitten aan n speciaal biertje van onze supermarkt, nu centerrr geheten, komt ineens een diner zeilend op het water plan. Joris maakt snel t laatste schuurwerk bij de Blues af, ik maak 1 pan nasi en Neel tuigt de Zeekraai op. Nog geen half uur later varen we het PM over. We willen op ’t fokje de Dolten in, maar krijgen de brommer ineens niet voor de 2de x gestart, daarnet deed hij het nog zo lekker, dus toch maar even hoog opsteken, Holle Greft stuurboord uit, Frijgerssleat weer vieren, krijgt Joris hem aan de praat in de Gudsekop, dus overstag voor poging 2. OP Langstaartenpoel het grootzeil weg en op ’t fokje de Dolten in, tijd voor de nasi, he zelfs met een gebakken eitje en kroepoek. Voor de bocht de Dolte, Joustervaartje, ballast Neel naar t voordek, maar toch ff PK’s nodig , vast in de bocht. Daarna weer relaxed jonge gansjes kijken, nou ja relaxed, alles moet natuurlijk wel snel vast gelegd worden. Via de Poelen, Sijbesloot door, het Sneekermeer op, recht door het Joustervaartje nogmaals te doen, niet vast deze keer en zwemmende pulletjes met papa & mam. Oh ja en Daan de ree ! Bij thuiskomst gaat Joris nog snel de bank van de Blues in de primer zetten, kan best, nog lekker weer. 

12 mei
Huik blijft om het grootzeil, want oma & Robby gaan mee, dus mag alleen ’t fokje uit en ook dan loopt ze prima. De ganzen laten zich bijna in de Dolte niet zien met jongen, maar gelukkig stellen we oma niet teleur, ze zitten op ’t land bij het Joustervaartje, alleen Daan laat zich niet zien. Hoekje vast, maar goed voorbereid, motor is al aan, fokje al in, even duwen en door. Koffie door Sijbesloot het Sneekermeer op, moet toch even de motor weer bij en die blijft aan op volle kracht PM, want Neel moet op tijd op de fiets zitten voor haar sollicitatie op de spoed.

Zondag 23 mei ( 1ste Pinksterdag )
Joris en Noor hadden al het idee om hun eerste nachtje te gaan kamperen op de boot. Als Joris dan bedenkt de motor een onderhoudsbeurt te geven is het Waarschip geen optie meer. Gelukkig hebben we een enorme vloot en is de Zeekraai ook nog vrij. Na pindasoep met Mirke, Ruben, Neel & mama varen ze weg. Na het PM kan de motor uit, op ’t fokje varen we de Holle greft over. We horen verschillende vogels en de zon laat zich nog even zien. Achter ons laat een dreigende wolk zich zien en ook onze vaart gaat er wat uit. We zetten de motor weer bij en besluiten in de Gudsekop te gaan liggen. We hebben een prive steiger en zien nog een mooie zonsondergang. Daarna is het tijd voor een borrel en een spelletje. Niet in de kuip ivm muggen en de dreigende wolk, die inderdaad nu zijn regen laat vallen. Daarna slapen we in de punt. Voor ons de eerste keer op de nieuwe kussens. 

Maandag 24 mei  ( 2de Pinksterdag )
Na een banaantje en WC bezoek is het tijd om te gaan. Ontbijt doen we in Uitwellingerga. We zien de boot voor ons zeilen, dus rollen we de fok uit en dobberen verder. Twijfelen nog even over de Dolte, maar gaan toch richting huis. Na het PM, waar we ’n reiger zien zitten op het Uitwellingerga bord. Spotten we nog een Kiekendief paartje, die we mooi op de foto zetten, leggen aan, tijd voor havermout en koffie.

Zaterdag 29 mei
Noor komt uit Groningen met OV en Joris uit Amsterdam, iets met bussen omdat NS weer eens niet op schema loopt, wordt het geen Heerenveen maar toch station Noord en bij thuis komst gelijk boot inpakken, vaar- en eet-klaar, op naar de grote brug. Pm op, Sanepoel en Westerbregesleat, prima te zeilen, lekker ruime wind. Aldhof over met bord macaroni op schoot, zonnetje maakt het helemaal af. Verdwaalde huifkar verhalen van Noor haar werk, vergezellen ons, tijdens dit heerlijke tochtje. In de Jeltesleat tijd voor salade caprese, laatste stuk moeten we zelfs ff knijpen, halen we het wel of niet zonder motor en besluiten dan ineens bij de Heegemar Far kan Marchien er ergens wel af. Gauw broek uit, Strava aan, grootzeil weg of toch niet, kan je hier er af, vraagt Joris, ja joh, vast wel. Aan de kant van de Wayer Yachts draaien Joris & Noor om en weer het slootje in, fokje bij, kan Marchien nog mooie foto’s en filmpjes maken, van de Zeekraai. Mag zo op elkaarsbootje schieten vindt ze zelf. Zij een nachtje aan de Rakkepolle, Marchien 14.75 km draven naar Twel. Morgenvroeg zien we elkaar weer.

Zondag 30 mei , vroeg !
Oma is taxi en brengt Sil & Marchien naar Heeg. Bij het grasveld liggen de jongelui al op ons te wachten, snel ’t Heegemeer op voor een uitgebreid ontbijt met windkracht 2 dobberen we zo naar de koffie. Helaas heeft Joris erg last van zijn hooikoorts en gaat ff binnen bij slapen, het was ook laat bij het kampvuur gisteravond, horen we van Noor.

1 reactie op “Update van mei 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *