Meteen naar de inhoud

mei 2022

Meivakantie

Maandag 2 mei, zon, 1 Bf, Uitwellingerga
Voor ’t eerst dit seizoen wordt de koolbox weer gevuld, Neel neemt de catering op zich. Tijd voor het standaard rondje mét lunch. Als Jorine arriveert kunnen we vertrekken. De wind laat het wat afweten dus Edith probeert al peddelend een wijntje te verdienen voor vanavond. Ook doet ze een open sollicitatie voor ’team socials’ door ons allemaal even vast te leggen. Noor, al lid van ’team socials’ wordt even afgezet op een steigertje om mooie plaatjes te schieten. We komen buurman Hans (van oma) tegen kletsen wat terwijl we samen opvaren door de Sijbesloot. Het is warm en we kleuren wat bij, de enig vindbare zonnebrand in de bakskist is factor 6 óf 50 voor kids. Zo dobberen we het Sneekermeer over het PM op. Thuis is het tijd voor het welverdiende wijntje én ijs.

Dinsdag 3 mei, bewolkt, 4 Bf, Uitwellingerga – Den Oever
Na mama’s werkoverleg kan onze meivakantie beginnen. Neel en Jorine gaan met de auto naar Koudum en droppen Edith + Kyra (de hond) ergens. Die gaan ten voet naar Den Oever, wij over het water. We hebben perfecte wind. Terwijl mama nog wat werktelefoontjes pleegt, draai ik zo het Johan Frisokanaal in. Waar we menig bootje inhalen. De tocht gaat voorspoedig en we zijn zo bij Workum. Even wachten voor de spoorbrug, waar zelfs de stoplichten voor ons worden gepoetst. Dan zitten we in de groene golf, tot de sluis, waar we in ons eentje in liggen. We zetten WayPoints (iSailor) uit naar Den Oever en trekken ons zwemvestje aan. We zwaaien naar Edith op de Afsluitdijk en na drie uurtjes komt de havenmond in zicht. Even goed op de betonning letten, ondanks de duidelijke tekening op iSailor. We zien namelijk een boei die niet op de papieren kaart en niet op onze iPad te zien is… Edith staat al klaar om een fotootje te maken, als volwaardig lid van ’team socials’. Nadat de tent is opgezet en het zeil is gevouwen, is het tijd voor de Dikke Bries. De enige reden dat we vanochtend naar Den Oever zijn vertrokken 😉

Havenmond Den Oever

Woensdag 4 mei, zon, 1-2 Bf, Den Oever – Makkum
We lenen drie fietsjes bij de havenmeester en fietsen naar de supermarkt. Terwijl wij dat doen, begint in Groningen en Friesland de rest van het plan. Autosleutels worden ergens verstopt en Jorn komt op zijn longboard die auto ophalen om naar Makkum te komen. Edith weer op de gratis bus over de Afsluitdijk en wij het IJsselmeer weer op. Dit keer met iets minder wind, maar we dobberen nog wel wat. We spelen een potje Clever, eten een broodje en op een gegeven moment is de wind er toch echt uit. Dat is het perfecte moment voor onze motor test. Op aanraden van Gert en Marco, gaan we testen hoever we komen op 1 liter Aspen. We hebben het boventankje in de haven al gevuld, met 2x 500ml van het Sinaasappelsap flesje. Op een steady 4,5 knoop valt na ongeveer 31 minuten de motor weer stil. Net iets meer dan 5km hebben we afgelegd, het NOK is 98km lang. Wat zou betekenen dat we minimaal 4 kannen Aspen aan boord moeten hebben, dat valt nog mee. De wind is er alleen nog steeds niet, dus we verstoken nog wat benzine. De Gaia ligt al tijden voor anker voor Makkum, maar op het moment dat wij Makkum in zicht krijgen zijn ook zij de haven al in. We leggen aan in de verenigingshaven, na een warm onthaal van de havenmeester. We zitten vast, vlak voor de kant maar gelukkig hebben wij allebei lange benen. Jorn en Edith zitten aan boord van de Gaia koffie te drinken. Wij maken het bootje netjes. En ondertussen kunnen Jorn en Edith de tent opzetten, dan lopen we richting het dorp. Waar we de bemanning van de Gaia al tegen het lijf lopen, die compleet is deze meivakantie. Met zijn achten beginnen we met een drankje op het terras maar al snel wordt het te koud. Binnen houden we met het gehele restaurant twee minuten stilte, om daarna lekker te eten. Mama krijgt iSailor les van Marco en er wordt wat bijgekletst. Om kwart voor elf lopen Marco en Bas nog mee naar de Kraai, want op verzoek van ’team techniek’ (aka Joris) moeten we kijken hoeveel volt er nog in de accu zit.

Donderdag 5 mei, zon/wolk, 1-2 Bf, Makkum – Bolsward
Na een ontbijtje met Edith en Jorn zwaaien we de Gaia uit richting Terschelling. Daarna vertrekken we met z’n tweetjes richting de sluis van Makkum. Na de sluis en brug leggen we meteen even aan en gaan naar de watersport winkel om lierenvet te kopen. De tip van Marco. We twijfelen daarna wat over hoeveel bruggen er ook al weer komen, maar de eerstvolgende is in ieder geval dubbel rood: koffie! Daarna op het fokje kachelen we door. We dobberen door het van Panhuyskanaal, waar we steeds het fokje even inrollen voor de bruggen tussendoor. Bij Tjerkwerd roep ik legaal met de marifoon de Panhuysbrug op. En de vriendelijke meneer aan de andere kant opent meteen de brug voor ons. Bij de brug van Bolsward hebben we minder geluk, dubbel rood. Gelukkig is het vakantie en hebben we geen haast. In Bolsward zien we een mooi plekje, en terwijl ik geconcentreerd bezig ben met aanleggen. Vallen er ineens allemaal takjes en blaadjes op het dek, oeps, niet omhoog gekeken. De takken van de bomen steken behoorlijk uit, gelukkig blijft het bij wat troepjes op het dek. Daarna wandelen we de stad in, waar we voor de derde keer uit eten gaan deze vakantie, maar ’team financiën’ lijkt zich daar niet druk om te maken. De andere helft van ’team financiën’ heeft net Marine Traffic bij oma op de iPad geïnstalleerd en zagen ons door de brug varen. Waardoor ze perfect getimed met ons bij het restaurant aankomen. Wat een wereld.

Vrijdag 6 mei, zon, 2-3 Bf, Bolsward – Uitwellingerga
Vroeg op, wandeling naar ’t industrieterrein, waar we op advies van Joris (team techniek) een zonnepaneel gaan kopen. We halen broodjes bij de bakker, met een gewonnen kaart die we nog van oma hadden en vertrekken zonder die op te eten naar de brug. Door de brug bakboord uit en direct alle zeilen omhoog. Het lijkt bezeild maar soms is het wel net iets te hoog aan de wind, maar de Kraai doet haar best en op sommige stukken lijken we bijna tegen de wind in te zeilen. We ontbijten ondertussen. Vijf bruggen onderweg, dus we kunnen mooi oefenen met het grootzeil hijsen/strijken. De spoorbrug na Oosthem staat op groen, maar op het moment dat we erdoor heen willen varen springt ‘ie op rood. We draaien snel om en leggen aan. Noor belt de brugwachter, die legt ons uit dat er tussen de twee bruggen van Nijesyl geen aanleg plek is. Prima, maken we een lekkere lunch voor onszelf. Na 1 uur gaan we beide bruggen door, en willen we snel hijsen. Komen we vast te zitten, en flink ook. Motor in z’n achteruit, flink wiebelen, motor in z’n vooruit. Uiteindelijk komen we los en was het niets meer dan een mooi oefenmoment. Dan lopen we met 4 knopen richting de brug van Osingahuizen, zo de Jeltesleat op. Zelfs het PM is te bezeilen, wel even de motor in het water en bij de drukte voor de brug van Uitwellingerga maken we een extra rondje. Het laatste stukje doen we alleen op de fok, in de tuin zitten Mariia en Volodya ons op te wachten. Al met al een goede generale voor over een maandje…

Het nieuwe zonnepaneel, zondag 8/5 aangesloten door Joris, wat onze accu nu kan gaan bijladen!

Zaterdag 7 mei, zon, 3-4 Bf, Uitwellingerga
Nadat we overdag geklust hebben aan het Waarschip van Joris, komt in de avond Sil langs. En als Sil langs komt, dan weet je het al: koffiekoers! Ook Mariia en Volodya durven het aan, onze Oekraïense nieuwe huisgenoten. We lenen een zwemvestje van de overburen, want Volodya is nog maar negen maand en voor hem is dit zijn eerste keer op een zeilboot! Het waait best hard en we gebruiken dan ook alleen het fokje, gaat hard genoeg. Hierdoor halen we niet alle stukken aan/in de wind en moet soms het motortje even bij. Echt koffiekoers is het eigenlijk niet, die komt het laatste stukje pas als we over het PM weer terugvaren. Maar ook dat is een goede generale, om van elke koers een koffiekoers te kunnen maken. Dat zal de aankomende drie maanden nog wel eens vaker gebeuren!