Meteen naar de inhoud

augustus 2016

Stavoren – Twellegea

Donderdag varen we terug naar huis. We motoren tot aan de Kuilart en kruisen dan over de Fluesen en het Heegermeer weer Noordwaarts. Fijn, zo weer met z’n tweeën. Voorbij Heeg is de wind tegen, dus motor sailen we tot aan het PM Kanaal. Dan is het weer bezeild. Tegen vieren liggen we thuis weer voor de steiger.

Enkhuizen – Stavoren

Na ontbijt met verse broodjes onderweg. Buiten de havendammen staat ’n venijnig kort zeetje (lagerwal). Karin vindt ’t maar niks, maar we zullen er toch even doorheen moeten. Na een uurtje ruimt de wind dan toch iets, van NO naar O en kunnen we steeds ruimer varen. Dat maakt ’t allemaal wat aangenamer, ook voor Karin. We zijn al rap aan de overkant en voorbij het Vrouwenzand moeten we nog even aan de wind, die ook weer aantrekt, naar de haven. Voor het gemaal in de binnenhaven strijken we de zeilen en hangen lijnen & willen klaar. Door de sluis gaat prima en direct bb uit is er nog plek voor achter de boomwal.
Naast ons ligt een oude kwieke baas (80+) met ’n mooi klassiek scheepje. Hij heeft mooie praat én ’n halve krop sla voor me.
Als ik Karin naar het stationnetje breng ga ik terug langs de COOP voor vlees en aardappeltjes. Na even zwemmen aan ’t strandje is het dus uitgebreid koken en eten in de kuip met rode wijn en koffie toe. Alle puzzels uit de kranten van afgelopen dagen moeten nog worden gemaakt en tegen half tien wandel ik met een omweg wederom naar het station om Marchien af te halen. Nog ’n borrel in de kuip en even bijpraten…

20160817_161735-1   20160817_212621-1

Blocq van Kuffeler – Enkhuizen

Rond half tien de haven uit, na ontbijt en zwempartij. En het is direct alweer hoog aan de wind. De wind is harder én noordelijker als voorspeld. Wéér hakken over dat IJsselmeer… ik wil ook wel ’s in m’n t-shirtje voor de wind :-/De stuurautomaat doet het gelukkig wel weer zonder morren. Wel zo handig met navigeren (verrekijkers), koffie en plassen. Én met ’n ander akkefietje. Op een gegeven moment zie ik vanuit de kajuit binnen, dat het borgringetje van het bakboordswant er bijna uitvalt. Het is gebroken. De borgpen is al verschoven ! Dus snel aangelijnd en met een tang geklaard, met één voet in het gangboord door het water, want zo schuin gaan we wel. Ducktape erom voor de zekerheid én een elastiek tegen het constante rammelen in deze knobbelige zee. Pfft… het zal je gebeuren.

Intussen wordt het steeds hoger aan de wind. Hoezo NO 3 ? NNO 4 à 5 komt meer in de richting… Gelukkig neemt de wind onder de dijk (Enkhuizen-Lelystad) wat af. Ik kan nog net aansturen op de aanloopton van Broekerhaven. In de luwte van de dam van de Houtribsluis strijk ik de boel en leg lijnen en fenders klaar. Op naar de volgende uitdaging: de sluis in m’n uppie. Die gaat vlak voor m’n neus op rood, zodat ik twee aanlegmanoeuvres heb. Kan ik gelijk mijn net bedachte trucje proberen, met een lijn door de wandputting terug naar de lier. De truc werkt niet. Mooi… beter dat ik daar nu achter kom, dan straks in de sluis. De klassieke manier met voor en achterlijn gaat prima. Mijn zus zwaait naar me vanaf de dijk. We spreken af bij de Compagniehaven. Daar leg ik redelijk op m’n gemak aan tegenover de box van zaterdag. Van de havenmannen mag ik hier wel blijven liggen. ’n Biertje met Karin en dan de boot opruimen en het dorp in. Bij de watersportwinkel koop ik nieuwe borgringen. Een stuk dikkere dit maal. Eten doen we bij ’t Ankertje en ja, Enkhuizen is nog net zo leuk als drie dagen terug 😉

Hoorn – Almere

Rond 10 uur sluip ik alleen de haven van Hoorn uit. Buiten gaan de lappen omhoog en dan is het badderen. Met moeite loop ik één knoop. Soms twee. De korte broek kan aan. Koffie, lezen, navigeren en waterplanten houden me bezig. Dan draait de wind wat en kan ik nergens meer in de zon zitten. Het schiet niet erg op en net als ik besluit dan maar Edam aan te lopen neemt de wind wat toe en ruimt. Ik zet zelfs de halfwinder nog even, zodat we nog even 5.5/6 knoop doen. Bij de aanloopton BvK strijk ik ‘m weer, dit keer in de wind. Toch blijft het ’n gehannes in je eentje. Twee lijnen opvoeren zonder deze in de knoop te laten komen met de lifeline én het doek droog binnenhalen… Enfin, het lukt en da’s maar goed ook, want inmiddels lopen we zónder ook al 5½ à 6 knoop. Vlak voor de kust/haven loopt de vaargeul Lelystad – Amsterdam en ik start maar vast de motor, om een aak voor te blijven. Een duwbak blijft echter steeds op me aansturen. Hij blijkt ook de haven in te moeten. Uiteindelijk draai ik net voor ‘m de haven in. Direct bakboord uit, in de wind om (zeer slordig) te strijken. Er staat nog ’n beste zwel in de ‘buitenhaven’. Uitgerekend met het klaarhangen van willen en touwwerk krijgt de stuurautomaat kuren. Dan maar weer het vertrouwde lijntje..
In de haven van ‘de Blocq van Kuffeler’ krijg ik van de vriendelijke havenmeesteres een mooi plekje in een hoekje. De zwaluwen huizen hier ónder de steigers. Én… er kan gezwommen worden. Na de (boord)maaltijd fiets ik met een rijwiel van de WSV een rondje rond de Lepelaarplassen. Ik zie veel eenden (zowat alle bekende soorten), zilverreigers en aalscholvers, maar geen lepelaars. Maar wél een zeearend ! Traag en groots vliegt ‘ie voor me langs, over het fietspad.

luchtfoto-lepelaarplassen-web   1-IMG_3634

Enkhuizen – Hoorn

’s Nachts zitten we twee keer bij de livestream op de tablet naar de 100 m van Dafne Schippers te kijken. Eerst de series (of halve finale ?) waarin ze tweede wordt. En om half vier de finale, waarin ze een mooie vijfde plek behaald.
Om een uur of elf (na uitgebreid ontbijt met verse broodjes en ochtendkrant) gaan we richting Naviduct. We kunnen vrijwel direct door en gaan op Hoorn aan. In het begin is er weinig wind en zetten we de halfwinder. Later trekt de wind wat aan (vooral in buien) en is het zelfs nog even worstelen om ‘m weg te krijgen. Het is een mooi tochtje, zo vlak onder de kust bij Wijdenes door en om half drie zijn we al in de Vluchthaven van WSV Hoorn… Later die middag eten we salade in de kuip en slenteren door het stadje. Er is kermis en het lijkt allemaal wat slonzig, vergeleken met Enkhuizen. We drinken ’n kop koffie bij Elly en dan gaat Marchien met haar moeder onze oudste dochter van Schiphol halen.
Met sigaar en borrel kan ik nog lang genieten van het gegil van de kermis.

20160815_100617-1   20160814_193319-1

Starum – Enkhuizen

Na bezoek aan COOP en toiletgebouw gaan we ’s ochtends direct maar door de sluis, waar het nu nog redelijk rustig is. Maar de daarvoor uitgestelde ontbijt en koffie wordt nog ’n hele heisa. Er staat een pittige wind buiten en voor Stavoren staat zoals altijd een naar zeetje… en natuurlijk is het áán de wind. Het brengt ons wel rap voor Enkhuizen. In krap twee uur tijd zijn we in de Compagniehaven. Tijd voor vakantie-dingen: kibbeling eten, slenteren en borrelen bij het Ankertje. Ook lopen we de hele vesting rond. ’s Avonds eten we een hapje met Berry en worden door wat regen alsnog van het terras gejaagd. Enkhuizen blijft toch een leuk plaatsje, met al die scheepjes en gezelligheid.

Twellegea – Starum

Na dagen regen is het vrijdag, op wat miezer na, veelal droog. We varen van huis naar Stavoren. Het kanaal bezeild, de Jeltesloot niet, maar de Nauwe Wimmerts naar Woudsend dan weer wel. We gaan tot ergernis van de brugwachter twee keer door de brug, op zoek naar ’n ligplaatsje. Er blijkt een nieuw haventje, al is het niet zo diep. We maken ’n slag door het dorp, lunchen en zetten een rifje. Dan gaat het, hoog aan de wind, het Heegermeer en de Fluessen over. ’n Paar keer moeten we een slagje maken en bij de Kuilart gaat de brommer aan. De Morra is nog motorsailen, maar daarna is het over en motoren we verder naar Stavoren. Niks geen rust hier (we gingen expres niet via Lemmer, omdat het daar feest was) want alle IFKS skûtsjes zijn hier voor de wedstrijden van morgen. We schuiven de eerste beste lege box in en Marchien krijgt gelijk ’n appje van haar collega, die precies aan de overkant ligt. Dus borrelen we eerst aan boord van de Breewijd 31 van Peter en Josina. Hun zoon zet ons over met de rubberboot.
’s Avonds eten we bij café Max.

14067566_1169208569789545_8531597903305390169_n   13620174_1169208619789540_3270116747472307686_n