Meteen naar de inhoud

juli 2022

Stockholmse scheren

Woensdag 20 juli: Saltsjöbaden Duvnas > Stockholm Wasahamnen (8 nM), wind Z 3, variabel in de stad, zon!!
Neel: Hij zou ‘n week weg zijn maar dan staat daar vanochtend toch opeens een havenmeester. Duur nachtje, maar Joris krijgt dan ook eindelijk een sleutel zodat we niet meer langs het prikkeldraad hoeven. Luxe ontbijt met kaiserbroodjes en gebakken ei door Joris. Even spullen organiseren, porta-potti na 50 dagen zonder gebruik van boord in de auto en iedereen op de Kraai. We gaan de hoofdstad in. De surubron vormt ondanks de werkzaamheden geen obstakel. De gelijknamige sund is smal en de wind variabel, maar we houden net genoeg vaart om bestuurbaar te blijven.

Het wordt steeds drukker en dichtbebouwd, team socials op het voordek schiet vele plaatjes. We zeilen de skyline binnen als plots de giek een stuk naar beneden komt. Gelukkig buiten de kuip. De klem van de grootzeilval is kapot en we strijken snel. Het laatste stukje moet dan op ons buitenboordmotortje, die trouwe dienst blijft doen ondanks dat ‘ie in de hekgolven van de vele veerpontjes tot 3x toe kopje onder gaat. Zonder zeil om ons te stabiliseren is het een balans oefening met z’n zessen. In de Wasahamnen leggen we aan naast een prachtig houten zeiljacht van een Zwitser. Tijd voor lunch. Daarna te voet op pad over de vele eilanden waarop de Zweedse hoofdstad gebouwd is. Vanaf Djürgarden langs de vele musea naar Ostermalm, Skeppsholmen waar de tweedehands scheepsvaartwinkel nog altijd huist, maar helaas gesloten is en uiteindelijk naar Gamla Stan. We zijn allemaal wat loom van de hitte, kopen een doos ijsjes en tortilla’s als snack aan de kade en nemen een pontje terug. Borrel in eigen kuip. 

Marchien: Als ‘team catering’ onderweg is naar de ICA, zien ze op ‘t grote grasveld dat er straks een muzikaal hoorspel wordt opgevoerd. Dus verhuist alles qua couscous salade maken en eten naar het picknickkleedje voor het podium, wijntje + biertje maken de maaltijd compleet. Dan vertrekt de helft van de crew weer naar de logeerkooien op de Gaia en kan iedereen een lange nacht maken.

Donderdag 21 juli: Stockholm > Mortviken (Skeppskatten) (18nM) – zon
Marchien: Snel ontbijt voor Jorine, rugzak weer ingepakt op tijd naar de trein naar Rostock, waar Chris haar met auto en tent tegemoet komt. Wij draaien ‘n was en wandelen in de hitte naar de Captains Marine Store. Vinden eerst maar één juiste kaartenset, als ik een reserve klem voor de grootzeilval uit zoek, spot Neel toch nog 2 kaarten setten van ‘t hoge Noorden. Snel terug naar de boot waar Edith al met trein + boottaxi is gearriveerd en zij heeft lekkere koffie gezet. We kunnen direct vertrekken. Stockholm uitzeilen is met al die ferry’s en snelle motorbootjes weer ‘n uitdaging qua golfslag, maar toch kan best snel de motor uit en de kopjes gevuld! Het is snikheet maar er is gelukkig ook wind dus we schuiven prachtig langs alle zomerhuisjes op al die diverse scheren. Ondertussen hebben Noor en Joris de Gaia opgeruimd en achtergelaten voor Circe en Niels en later ook de rest van de familie. Met de Skoda halen zij nieuwe gastankjes bij de Decatlon en fruit en avondeten bij de Lidl. Daarna zetten we koers richting hetzelfde plekje. We passeren  Skurusundet de sound die we gisteren uitgeroeid zijn. Het is erg druk met gele ferry’s en andere boten rond Vaxholm kastelen. Boven Vikingsborg doen we ’n zwem/plas-poging maar aan de zwemtrap hangen geeft toch te veel weerstand. De beide haventjes bij Marsättra zijn privé, we koelen wel even in het water af en zien de Skoda aankomen, even palaver op de kade en dan op naar Skeppsdal.

De auto is er eerder en heeft al met de restaurant-eigenaar overlegd, deze is helemaal enthousiast, prachtplek; Skeppskattens Hamnkrog. We varen langs de langsteiger van de kroeg, waar drie hekboeien liggen. Noor en Joris leggen uit dat die voor de gasten zijn, maar wij in ’t kleine haventje mogen. De eigenaar weet niet exact de diepte maar hoe verder er in, hoe rustiger het lijk. Op het moment dat Neel ons erin wil sturen hebben we net golven van één van de vele enorme ferry’s/cruiseschepen die ook vroeg in de ochtend varen, zullen we later ervaren. Heel verstandig, even vol gas in de remmen en dan indraaien, 1.20 op de teller en bijna klem, past precies tussen de palen. Die we later als bijzettafeltjes kunnen gebruiken voor onze wijntjes. Borrelen en bijpraten in de kuip, Skoda heeft gastankjes gevonden en boodschappen gedaan en mag gewoon hier bij ons steigertje de tent uitklappen.

We doen eigen gebrouwen bier bij Skeppskattens Krog en reserveren voor zaterdagavond. Neel en ik brengen ’n drankje en visitekaartje bij de eigenaar. Na de taco’s doen we nog een wandeling en koffie + dobbel zo clever in het restaurant. De stekende muggen sturen ons te kooi. Om 3u45 begint het geruk aan de lijnen als de Galaxy of Baltic Queen langsvaren, we slapen niet al te best aan boord. Maar de Skoda slapers konden tot 0u45 genieten van keiharde schoonmaak muziek van het personeel. Maar dit plekje is wel ’n perfect uitgangspunt voor de 1e nacht met vijf bemanningsleden in de scheren. 

Vrijdag 22 juli: Skeppsdal > Verkarna (10 Nm) – NO 3 bft – zonnig
Neel: Door het gehotseklots zijn we vroeg op, maar zeker niet vroeg weg. Er wordt gezwommen. Thee en koffie voor vijf personen betekent veel heen-en-weer geloop tussen de auto. Ook slinkt de verse voorraad zeker subbel zo snel. De daktent gaat in en Noor en Edith doen boodschappen. Om 12u30 is het dan zover. Vijf bemanningsleden ready, tasjes mee voor ’n nachtje weg. Het waait Noord Oost, dus niet geschikt voor het vervolg door Furusund. Dus gaan we precies in tegengestelde richting Ösfta Saxarfjärden op. De smalle Borgsundet lukt qua wind net niet en omdat we graag willen blijven zeilen kiezen we er dan voor om Grinda zuidelijk te passeren. We spotten zeiljacht Gaia en vele andere fotowaardige schepen (Edith soms wat minder fotowaardige). Het is tegen 16u als we het hekhanker uitgooien in het kleine clubhaventje op Verkarna. Lunch stop. Allemaal flinke trek en we eten lekkere broodjes aan de picknick tafel. De wind draait steeds oostelijker en geeft ons de mogelijkheid vanavond nog wat noordelijker uit te komen. Maar als we eenmaal het eiland een beetje ontdekken, met vele blauwe bessen paadjes, een heuse overdekte keuken en bast die we zelf aan mogen maken, besluiten we te blijven. We borrelen met de laatste rose, chips en een potje take 5. Daarna gaan de dames in de hitte zitten. In de sauna kletsen we wat met Zweeds gezin en de net gearriveerde Italiaanse jongens. Zij zijn met z’n 3en vandaag uit Stockholm gekomen en de schipper van de Mariholm volgt ons al 1,5jr op Instagram. 

Noor: Na een gezellige sauna avond moet er ook nog gegeten worden, Noor en Joris koken pasta in de overdekte keuken waar we ook kunnen eten. De sauna handdoeken worden in een handwasje gewassen en kunstzinnig opgehangen in de overkapping. Daarna drinken we een bb’tje met de Italianen, die Edith van Italiaanse wijn voorzien. Daar worden we langzaam opgegeten door muggen, dus tijd om naar bed te gaan. 

Zaterdag 23 juli: Verkarna > Skeppsdal (10 Nm) – bewolkt en zon
Edith: Na een nachtje heerlijk geslapen te hebben worden we wakker. Er is gelijk een plan (wat altijd weer kan veranderen) wat we ook gaan uitvoeren, mijn taak: pannenkoeken bakken voor onderweg. Als ontbijt eten we havermout met zelfgeplukte besjes. Na het ontbijt op naar Skeppsdal. Aan boord tijdens de koffie eten we de pannenkoeken warm op. Valt goed in de smaak. Om 19:30 hebben we besproken om te eten in het kattencafe. We redden het gemakkelijk  om dat te halen. Bij aankomst gaan we deze keer aan een andere boei liggen zodat we niet zo door elkaar geschud worden tijdens de nacht. Na een wandeling waarbij we een paar keer in een tuin belanden, gaan we lekker eten. Misschien willen we nog wel verkassen met de Zeekraai om de golven van de Vikings te vermijden. Marchien en Neel gaan testen of dit nodig is tijdens de voetbal wedstrijd Nederland-Frankrijk. Ze besluiten dat we kunnen blijven liggen met onze neus aan een boei. De hele voetbalwedstrijd kunnen we daardoor afkijken, in de verlenging wint Frankrijk met 1-0. Jammer maar ’t is niet oars. Wel werden we door de barman in de watten gelegd met gratis chips en pinda’s. Ze vinden het erg leuk dat we er zijn. 

Zondag 24 juli: Skeppsdal > Furusund > Gräddo – zon
Noor: Zowel aan boord van de Kraai als de Skoda is een emmertje yoghurt aanwezig. Toch zwemt Joris nog even naar de Kraai om een kopje koffie te scoren. Nadat Edith en mama al zwemmend de vergeten fender van de steiger hebben gehaald is het tijd om los te gooien. ‘Team socials’ blijft bij de Skoda, dus Noor met de camera op de steiger en Joris met de drone in de lucht. Tijd om (nog meer) mooie plaatjes te schieten. Daarna klappen we de daktent in en rijden richting de supermarkt. Maken een tussenstop in Wira Bruk, een museum dorpje. En halen nasi bij de ICA, dan rijden we door naar Furusund waar de Zeekraai ook naar onderweg is.

Edith: Er is weinig wind maar het zonnetje schijnt. Iedere keer als de snelheid onder de 1.2 knopen komt, roeien Marchien en Edith tot die weer boven de 1.2 is. Edith mag ook even aan het roer, maar de wind is erg veranderlijk. Dan weer van de ene kant en dan weer van de andere. Het komt door de eilandjes waar de wind eerst van onder en dan van boven komt. We gaan opzoek naar Noor en Joris. bIj de gele pont moet het ergens in de buurt zijn. Ze appen tussen de witte en gele pont. Daar aangekomen staat er een man die vooral zichzelf erg grappig vindt. Hij wijst ons een smal plekje tussen twee boten in. 

Noor: Een beetje voorzichtig wordt de Zeekraai er tussen geprikt. Onder het genot van een ijsje overleggen we wat we nu gaan doen. De auto staat op een P, max 2u en er zijn geen campingplekjes in de buurt. We besluiten een bemanningswissel te doen en door te varen/rijden. De Skoda, met Marchien en Edith, gaat checken of de camping + drie steigertjes bij Kapellskär een optie zijn. Wij, Joris, Neel en Noor, zeilen langzaam die kant op. Maar helaas alledrie de steigers zitten achter hek + slot. Ze krijgen Gräddo als tip. Voor ons is dat nog wel wat mijlen extra. Gelukkig hebben we ’n zakte chips en worden we door het avondzonnetje vergezeld. We sluiten de iPod van papa aan op de radio en hebben zo een heerlijke avond. Zingen mee met WIJS, letten goed op de route want er liggen wat rotsen.

Op het einde laat de wind van zich af weten. Joris en Neel proberen al peddelend nog wat snelheid te creëren. Meteen twee bootjes met goed zeemanschap die komen vragen of we hulp nodig hebben. Uiteindelijk starten we zelf de motor richting de haven, mama staat al zwaaiend op de kade. We leggen aan in box 1 en kunnen zo aan de picknicktafel aanschuiven voor nasi met zoetzure saus, die mama en Edith al hadden klaargemaakt. Hierna moet ook hier de Skoda nog wel de P verlaten. De dichtstbijzijnde camping is al dicht en met slagboom, dus we rijden verder richting Kapellskär voor de volgende camping. Ik rij, en terwijl ik zeg: ‘’dit zou het perfecte moment zijn om elanden te spotten, zo in de schemering’’ steekt er twintig meter verderop een eland over. Wauw wat een beest! Op de rem en dan spotten we hem nog één keer in het bos. Wat een cadeautje!