Meteen naar de inhoud

Zeekraai

Zeekraai is een polyester Scandinavische Volksboot. De Folkbåt werd in 1942, middels een prijsvraag, ontworpen voor de Scandinavian Yacht Racing Union. De eerste Folkbåt, uiteraard van hout, werd in 1942 gebouwd in Göteborg. De eerste Néderlandse Folkboot werd gebouwd in 1943 bij Jachtwerf Kraaier in Zaandam. Deze Marina is door De Waterkampioen, als artikelenreeks, bij Rexwinkel ingrijpend gerestaureerd. In het verleden werd in Nederland vaak gesproken over Noorse of Scandinavische Volksboot. Sinds de oprichting van de Nederlandse Folkboot Club in 2004 is Folkboot het meest gebruikte begrip. Nog steeds zijn de meeste Folkboten gebouwd in hout. In Scandinavië vooral van grenen op eiken spanten. In Nederland vaak met een mahonie romp, o.a. bij Bouhuijs in Durgerdam en gebr. Kroes in Kampen.
Begin jaren zeventig nam de Deen Erik Andreasen het initiatief tot de bouw van een polyester folkboot. De meeste polyester boten komen dan ook van zijn werf in Kerteminde, zo ook de Zeekraai. Maar ook de bij de Deense werf Brandt-Moller in Frederiksund, in Lysekil in Zweden en bij Horst-Dittrich in Eckenerforde werden polyester boten gebouwd.

In Denemarken en Duitsland zijn wedstrijdvloten van meer dan veertig schepen niet ongebruikelijk. Er varen echter Folkboten over de gehele wereld en de klasse blijft nog steeds groeien. Naar schatting zijn er wereldwijd tussen de 4000 en 4500 folkboten. Er zijn klasse organisaties in Zweden, Denemarken, Finland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Engeland, Ierland, Canada en de USA.

Wij kochten ons schip in Duitsland, vlak bij Bremen. Het Duitse echtpaar, de tweede eigenaars, voeren op het Duitse Wad en in de Oostzee. De polyester romp is in 1989 bij LM gebouwd en in 1990 afgebouwd in Kerteminde.

De Folkboot is ’n gemoedelijk bootje. Heerlijk om ’n paar uurtjes, ’n dagje of weekend, of zelfs ’n paar weken mee op uit te trekken. Ze ligt niet gelijk in de wind, als je het helmhout even loslaat, een touwtje voldoet vaak al als ‘zelfstuurinrichting’. Ze is tot windkracht 5 prima solo te zeilen, daarna is een maatje wel handig 😉 En ook al stamt het ontwerp al uit 1942, ze loopt nog menig modern jachtje eruit, al was het alleen maar op hoogte !

  • lengte: 7.64
  • breedte: 2.20
  • diepgang: 1.20
  • gewicht: 1930 kg
  • zeil oppervlak: 24 m2
  • masthoogte: 10.75 boven het water

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren