Meteen naar de inhoud

juni 2022

Met z’n tweetjes, Zweden bereikt!

Vrijdag 17 juni – Westenwind 3 a 4 – Gedser > Klinktholm (35nm)
Het gefluit door de masten is bij wakker worden een stuk minder. Opnieuw gunstig voor onze geplande oversteek naar Klintholm. Mama vult via de waterkoker alle thermossen, we maken nog even dankbaar gebruik van het internet en willen voor 10u vetrekken, als is het maar omdat je anders voor nog ’n nacht moet betalen. Maar dan… havenpas kwijt. Gelukkig snel opgelost, Neel had ‘m in de keuken laten liggen. 10u15 gaan we dan echt. In het smalle geultje zijn we blij met ons rif, daarna kan ‘ie er gauw uit. Zo maken we een paar uur mooie mijlen, drinken koffie, eten luxe broodjes met hummus, feta en paprika.

Als Neel ’n plasje doet overboord om ‘de bruinvissen te lokken’, verschijnt er ook daadwerkelijk eentje 😊. Later zakt de wind verder in, hijsen we de halfwinder, pas met Klintholm inzicht switchen we weer. De wind trekt aan en waar de ongeveer tien gekleurde zeiltjes om ons heen waarschijnlijk de nacht in gaan, moeten wij opsteken voor de haven. Ondanks dat het lager wal is, is de haven van Klintholm heerlijk kalm. We pogen aan te leggen in een box, maar onze lijnen zijn te kort, er mist een paal én we spotten een plekje aan de langsteiger. Daar liggen we liever. Uitzicht op het strand en wederom wifi tot in de kuip. We rekenen er 145DK voor af bij de automaat aan de andere kant van het haven/vakantiepark. Gelonkt door de goede muziek drinken we een drankje bij Pier to Heaven. Helaas geen eten op de kaart dus struinen we met inmiddels flinke trek verder, zijn daar opeens allemaal foodtrucks. Dus eten we heerlijke curry en 3 porties zoete aardappelfrietjes. En die witte kliffen dan? Oh die zijn aan de andere kant. Dan zien we ze morgen wel vanaf het water. Lekker douchen en naar bed, morgen willen we naar Zweden.

Zaterdag 18 juni – Zuidwestewind 1 a 3 – Klintholm > skåre (39 nm)
Het ochtendritueel. Bedjes opruimen, afwas, thermoskannen en in geval van beschikbaarheid: verse broodjes. Zeil hijsen aan de langsteiger en rustig achter de Duitse buurman aan naar buiten. Lage wal dus flinke golven, snel zeilen zodat de motor omhoog kan en dan eerst maar ’n flinke slag naar buiten. Pas als de golven minder worden gaan we aan de thee. We doen twee keer een afval poging maar dan klappert alles heen en weer. Dus steken wij ten opzichte van de andere motor-sailende bootjes ’t verst naar buiten én dat wordt beloont. Minstens vier, misschien meer, bruinvissen, tuimelaars? Spelen wel tien minuten met onze boot en zien ze echt langs de boot duiken, machtig mooi.  Overal blaasgeluiden, we kunnen ze aan allen kanten zien. Wat ’n kadootje dank pap, het is tenslotte mijn vader (Joop) zijn verjaardag. In ons huis in Twel viert Mariia (Oekraïense huisgenoot) me haar mams en broer de eerste verjaardag van zoon Volodya. En dat zonder haar man, zijn papa. Fijn dat Noor daar bij kan zijn, helaas missen wij dat.

Dan kan toch na ’n dik uur koers worden gezet naar Zweden, 30 graden aanhouden en dat nog uren lang. We lopen eerst best, dik vijf knoop, maar na ’n wissel van de zeilen, houden we ook met groen wit het niet meer vol. Drie a vier uur motoren we totdat er wel weer wind is en datzelfde herhaalt zich een paar uur later nog ’n keer. We doen herstel naaiklusjes en schrijven bij. Als we de grote vaarroute oversteken wordt de Zeekraai via de marifoon opgeroepen. Of we van plan zijn voorlangs te gaan. Nou die grote wit/blauwe coaster laten we graag passeren, we minderen iets vaart en verleggen koers. Dan kan toch weer de groen witte halfwinder de lucht in, gauw ’t Zweedse gastenvlaggetje hangen, dat willen we toch zeilend doen. Tijd voor een muziekje, de radio heeft prima ontvangst, maar volgens Neel is het Deens, ach de muziek is lekker swingend. Laatste anderhalfuur kan ’t grootzeil met fok weer aan de bak en trekken we nog ’n eindsprintje. Skåre, klein haventje waar we netjes tussen de palen aanleggen en de ijscodame nog even haar kraampje voor ons openhoudt, we krijgen twee heerlijke ijsjes voor 30 Deense kronen, tja dat Zweedse geld moeten we nog regelen. Er hangen meerdere posters om de politie te helpen ’t smokkelen tegen te gaan en uurtje later staan er ook al vier agenten bij onze boot bewonderend te vragen of we helemaal uit Nederland zijn gekomen. We eten wat, maken ’n wandeling, knopen de grote tent er vast op, morgen regen en geen wind. Uitslapen dus.

Zondag 19 juni – grijs & regenachtig – Noordoost 2 a 3 – Skåre > Gislovs Läge
En uitslapen deden we! Vannacht aardig wat regen en zelfs onweer. Het motiveert nog niet echt dus pas tegen 10u komen we uit bed. Internetten, koffie, mama naaiklusje aan het klittenband van de grote tent, ontbijt met gebakken ei, spelletje, wandelingetje en lekker douchen. Chille ochtend, maar dan zijn de activiteiten onder de tent wel op. Er komt een beetje wind en dus willen we een stukje oostwaarts. 7 NM is het naar de volgende småbåthamn. Nog in de havenkom hijsen we en eenmaal buiten lijkt er toch net een leuk windje te staan. Af en toe wat spetters, maar daar blijft het bij. Ter hoogte van Trelleborg treffen we natuurlijk 1 van de ferry’s en maken een opsteker. De mastjes van onze bestemming zijn in zicht, maar het kost ons nog een dik uur voordat we daadwerkelijk de aanloop bereiken. In de regen knopen we vast in Gislovs Läge. Zoals geschat valt het mee met de zeer beperkte mogelijkheden tot meren voor gasten. Van de tien plekken, zijn er negen vrij. De natte tent er maar weer op en op zoek naar ’n warm plekje.

In stetti’s bistro drinken we koffie en als zeer late lunch eten we pizza en pannkaka met ijs. Een wandeling naar de oostpier voor ’n vette foto van ons bootje en dan besluiten we de vegahamburger zak op de bbq van ’t dorp uit te proberen. Er liggen nog kooltjes onder de deksel en er zijn genoeg bbq tools. Met onze aanmaakblokjes en zakjes is ‘ie zomaar aan. Het kant en klare zakje ziet er uit als Robby’s eten maar toveren we om tot heerlijke hamburgers, uitje en schijfjes paprika doen de rest. Neel kletst wat Zweeds met een plaatselijke dame, wijntje/biertje en ff appen met Sil in Noorwegen, wat ’n mooie avond. Nog een kleine wandeling, kopje thee, garen klusje en een schuurklusje. We schuren een gaatje voor het snoer van het zonnepaneel zodat daarvoor niet het hele luikje open hoeft te blijven. Dan te kooi.

Maandag 20 juni – zonnig – 2 a 3 Bft in de middag regen en 4 NW – Gislovs Läge > Abbekås
Met een zwemtrap twintig meter van onze boot af, moet ik wel ’n ochtendduik nemen. Gister gaf de thermometer bij de trap 21 graden aan, ik geloof er niks van. Best fris. Neel was om 6u op en klaar voor vertrek, maar slaapt nu nog even uit. Dan naai ik nog maar weer ’n klittenband strip, koffie is dan in ieder geval verdiend. Bij uitvaren is de wind nog zwak en mag ik pas koffie bij 2 knopen, maar dat lukt. Korte broek, zon, wind trekt aan tot 3, dus we gaan lekker ruime wind als we ’t meest zuidelijke puntje van Zweden smygehamn voorbij zijn, kunnen we iets vallen en kan de fok in de boom, melkmeisje in de Zuidelijke Oostzee. Bovenland hangen zeer donkere wolken en horen we onweer, maar op ’t water kan er steeds meer uit. Gestaag zien we ’t landschap aan ons voorbij voortrekken maar als we de haven van Abbekås naderen, nadert ook ’n regenbui. Broeken aan, zwemvesten om, fok weg. 297 graden sturen we , we zien de geleide borden al eerder in 1 lijn maar moeten nog boven de groene staak langs toch? Onduidelijk hoe je die nu moet pakken, varen we voorzichtig op het havenhoofd toe. In de regen zien we op meerdere plekken gastplats staan, we kiezen voor ’n langsteiger aan de oost kant. Als we vastliggen er de paraplu uitvouwen is de bui ook voorbij.

Warme chocomelk met plaatselijke lekkernij in Bongskahuset met internet. We zoeken de dichtstbijzijnde supermarkt op de kaart en gaan naar de boot voor een tas. Eenmaal binnen begint het weer te regen en kiezen we er voor om de bui af te wachten. Deze houdt niet zomaar op en dus koken we een aantal uur later uit blik onder de kleine tent. De groente, bonen, perzikken en taco’s vormen een feestelijke maal op deze grijze avond. We verlaten de tent uiteindelijk toch maar voor een korte paraplu wandeling langs het internet en kruipen dan lekker in de slaapzakken bij ons elektrische kacheltje.

Dinsdag 21 juni – zonnig – Wind west 4 max 5 – Abbekås > Kåseberga (18 nM)
Vers brood bij het tentje van gisteren, toch maar het havengeld betalen nu de automaat weer werkt. Besluiten we aan de steiger het grootzeil in de wind vast te hijsen. Achteruit wegvaren, schoot vieren, maar dan gaat ze toch zeilen omdat het zeil tegen de stag aan komt. Flink gas maakt dat Neel ons toch veilig de haven uit krijgt. Dan nog even spannend; nu toch langs de andere kant van de groene staak. Tranen, misverstanden, even spuien en dan koffie. Noor heeft besloten toch over twee uurtjes in de auto te stappen om weer te kunnen aansluiten. Mijn moederhart maakt een sprongetje. De basis weer compleet. (Ellen had daar een passend cadeautje bij). 

Ystad heeft een Marina naast de grote ferries. Dat maakt het voor ons mooi makkelijk. Aan de vingerpier vullen we een kussensloop met was. Helaas, daarvoor is een reserveringslijst. Dan eerst boodschappen. Heerlijke halve liter ijskoffie in de zon op het terras. Fruit en groente van de markt. En Neel een nieuwe bodywarmer; 50% utsalg. De fisk en utlivswinkel is ons toch te ver lopen voor nieuw gas. De wind lonkt, op naar onze eindbestemming vandaag!

Buiten de havenkom hijsen we de zeilen en schieten we de vaargeul over, ruim op tijd voor de Bornholmslinjen met zijn scherpe neus. Zijn golven, passend bij een snelheid van 30kts, komen nog over de staande deining heen, en het is zoeken naar een lekkere koers. We besluiten dat dit een mooi moment is om het nieuwe reefsysteem te proberen. Inclusief terminologie. De smeerreep doet het soepeltjes, de steekbout vergeten we dit keer niet. Alleen de halstalie loopt stroef en zullen we later aanpassen. Ook met rif gaan we als een speer en al gauw zien we de kale kliffen met daarop Ale’s Steinar. Stonehenge van de Vikingen. Daaronder leggen we als vijfde bootje aan in de havenkom Kåseberga. Net te laat voor een ijsje. De man van de kiosk kan gelukkig voor gepast geld een uitzondering maken. Met onze waterijsjes beklimmen we de klif. De stenen in de vorm van een schip doen ook dienst als zonnekalender. Aangezien het vandaag de langste dag is, zal de zon precies bij de noordsteen ondergaan. We wandelen door de wilde bloemen, koken pasta, en tegen 21u gaan we met de locals terug omhoog voor dit spektakel. Er is een koor, met een soliste waar we soms wat van schrikken. Het hele dorp is uitgelopen, inclusief dekens en drankjes. Best veel mensen met literatuur over deze plek, één fanatiekeling zelfs met lashelm om tegen de zon in te kunnen kijken. En dan, moment suprême, een wolk voor de zon.  Gelukkig komt hij daarna nog even kort tevoorschijn. Een rode vuurbol, precies achter de noordkei én de vele mensen die dat willen vastleggen. Door de muggen vinden we ons een weg terug. Snel te kooi, morgen komt Noor!