Meteen naar de inhoud

Er gaat niets boven Groningen!

Vrijdag 3 juni – NO 4 later 5 bft – zon – Lauwersmeer -Zoutkamp > Garnwerd 
Hoewel Noor en mama het overdenken, is het enkel de buurman vd Kluut die de dag zwemmend begint. Wij starten met yoghurt en flakes. Terwijl we ons klaarmaken voor vertrek legt ook de Skua (buren uit Uitwellingerga) aan. We kletsen over onze plannen, draaien de boot op de hand om de tent te drogen, krijgen een oude zeekaart van het NOK in ‘88 en worden door oude en nieuwe buren uitgezwaaid. Noor verlaat vandaag het schip. Garnwerd is daarvoor te ambitieus. De optie Zoutkamp geeft juist wat speling en dus besluiten we nog even te ‘oefenen‘ op het Lauwersmeer, net als Joop & Jelly ! We zien hun Ropein in the move op de AIS en daarna ook in real. Mooi fotomoment. Samen koffiekoers, maar als wij ‘t Zoutkamperril beginnen te kruisen, keren zij terug. Even hard werken en daarna weer bezeild tot aan de 2e sluis van de trip. We leggen aan tussen de vers geschilderde en bevlagde vloot van Zoutkamp, want dit weekend wordt hier een nieuwe garnalenkoningin gekozen. We drinken koffie op terras, posten een kaartje voor Jurre, struinen wat en dan gaat Noor op de bus en hijsen wij de zeilen weer. Het Reitdiep slingert hier alle kanten op maar is met deze rust en wind best te kruisen. Waar we eerst nog wat voorzichtig zijn qua diepgang zien we later de meter op 0.8 staan. Na de brug van Lammerburen zetten we een rif en kunnen we bij Roode Haan de Epicurious trots vertellen alles weer zeilend te doen. Helaas twee slagen later haakt de fok achter de bevestiging voor het mastlicht, tikt de bescherming eruit en vervolgens scheurt het hele achterlijk eruit, was ook wel gaar… Dan lijkt de SB stag ook nog losser dan gezet dus leggende eerst maar aan voor de klusjes. Daarna vervolgen we rustig onze weg. Als we in de luwte van de bocht bij Schouwerzijl bijna achteruit lijken te gaan, spotten we zowaar een ijsvogel ! Relaxt laatste stuk, maar hierdoor stranden we wel voor de brug van Garnwerd. In Groningen draaien ze maar tot 19u. De volgende ochtend zijn we dankbaar voor deze pech, het blijkt ons misschien wel brandschade te besparen.

Ropein (Joop&Jelly) gespot!
Fenders hangen te drogen!

Zaterdag 4 juni – NO 3 tot 4 bft – zon – Garnwerd > Reitdiephaven (4.5 nM)
Dit keer begint de dag wel met een frisse duik, door Marchien dan. We eten een broodje, vullen de thermoskannen en drukken dan op de grote rode knop. Weldra wordt brug Garnwerd voor ons geopend. Omdat we niet zoveel mijlen hoeven af te leggen vandaag kiezen we direct koffiekoers op het fokje. Na het 1ste bakje moeten we toch vaart maken, brug Wetsingersluis staat al voor ons open. Bij Wierumerschouw spotten we wederom van veraf het groene licht. Nog even blijven we in de vakantiemodus, maar als we de rij auto’s zien groeien toch maar even de motor aan. De brug daarop gaat niet zo vlot dus roepen we de Plantaan…eh Platvoetbrug niet zo soepeltjes op om deze met onze vrienden van de Epicurious te passeren; waarna zij linksaf slaan ? Meldt post Lauwersoog via kanaal 85 dat dat met hun mast toch echt niet gaat lukken. Ze maken rechtsom keert en leggen achter ons aan. Afgelopen nacht werden we luidruchtig gewekt door wat Epicurious kan vertellen dat trouwvuurwerk was. Leek mooi bovenwinds maar de foto uitwisseling toont hun dek, dat zij vanochtend in 1.5 uur hebben ontdaan van al het vuurwerkafval. We sluizen samen de 1.5 mrt van Dorkwerd omhoog. We zijn ze gauw kwijt als wij nog altijd op alleen het fokje verder dobberen. Ondanks het tempo slagen we erin om even na het middaguur de Reitdiephaven te bereiken, waar we ligging nemen met de kuip in de zon en genieten van de gratis kaiserbroodjes, inloopsanitair en WiFi. Vanavond borrelen en eten bij én met Chris & Jorine.

Zondag 5 juni – Reitdiephaven > Hoge der A
De pas opgehangen radarreflector zorgt toch voor ’n ongunstige nacht, ze tikt toch tegen de verstaging. Maar de nieuwe vlaggenlijn is wel sterk genoeg om haar te dragen. Als we klaar zijn om te vertrekken, schiet bij de 2e aantrekpoging het koord uit Neel haar hand en breekt er weer ’n stuk uit de motorkap. We missen best wel ’n groot stuk en vinden twee kleine pastic brokstukken aan dek en de grootste ligt in de motor. Keurige puzzel geplakt met sterk plakband, ziet er sterk genoeg uit. Erg jammer, maar wel weer gefikst. We varen achterwaarts uit ons plekje en voorwaarts langs de 1ste brugknop en worden op onze wenken bediend en dat blijft zo bij alle zeven andere bruggen. Wat een top service, er gaat niets boven Groningen! Als we na de Plantsoenbrug linksaf de Noorderhaven in willen varen, fluit de brugwachter ons vriendelijk terug. We mogen door de Visserbrug en dan aan de Hoger der A aanleggen. Daar wilde Neel graag overnachten dus snel zendertjes en aangelegd, best ’n hoge kade, maar goed te doen. 100 meter van de boot treft Neel al ’n bekende van Ruben en die heeft hem net ’n app gestuurd met de vraag of dat witte bootje daar misschien de Zeekraai zou kunnen zijn. Wandelingetje naar ’t Forum waar Marchien nog nooit was geweest. Daarna lunch aan boord en tijd om de route vanaf Delfzijl te bedenken/berekenen vanavond palaver met de Gaia en Harm. Morgen de rest van de bruggen om daarna dinsdagochtend klaar te liggen bij de Driebondsbrug.

Reitdiephaven
Hoger der A

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *