Meteen naar de inhoud

Duitsland bereikt!

Woensdag 8 juni – Delfzijl > Norderney

We verlaten in alle vroegte de haven en kunnen direct aan de wind vooruit. Op de Eems gaan we ruime wind richting Borkum, de Bastaard legt ‘t vast en de Ropein is al redelijk snel in zicht, de andere boten slapen wat langer uit. We zien al snel zeehonden, Jan van agenten, bruinvissen, Alken, maar mogen pas koffie als we van de eerste kaart afvaren: dat duurt best lang. Na 7,5uur laat de wind het afweten en vraagt Epicurious of we ‘n sleepje willen want zij hebben de motor gestart. Ik moet erkennen dat wij dat ook net twee minuten daarvoor hebben gedaan. Dan laat ook de zon ons in de steek, Neel de navigator mag naar binnen. Harm en ik worden zeiknat, soms lijkt er weer wind en proberen weer ‘n halfuurtje. Maar te vaak en te lang naar ons zin moeten we benzine verstoken. Ineens is er best wind maar Oost? Nouja, dat was niet beloofd. Laatste stuk naar Norderney is wel weer bezeild, trots en voldaan meren we, na ‘n tijdje zoeken, af in de Marina haven. Onder het genot van een heiBe shokolade mit Sahne drogen we onze sokken, schoenen en laarzen. In de grote tent proberen we met behulp van het elektrische kacheltje de rest van de kleding enigszins te drogen. We gaan vroeg naar bed, morgen halfuur later op dan vandaag, namelijk om zes uur, dat lijkt wel uitslapen.

Donderdag 9 juni – 4/5 bft – bewolkt – Norderney > Cuxhaven

De tent gaat nat de bakskist in, ik heb koffiepot opgezet zonder koffie… Vlak voor het vertrek uit de haven zetten we toch nog ‘n rif. De veerpont toetert voor vertrek, dus een stormrondje en dan kunnen we gaan. Blij met wat minder zeil, we gaan als een speer. Waar we gisteren door de Sluchter naar binnen kwamen, gaan we nu via de Dovetief naar de Oost. Flinke golven, 4.5/5 knoop door ‘t water en straks de vloedstroom ook nog mee. Maar het rozijnenbolletje voor ontbijt wil me niet echt smaken. Harm geniet en leert ons veel over stroom: boten, soorten, voor anker of varend. Neel navigeert en Marchien, ondanks dat ze aan het roer zit, gooit toch één keer haar ontbijt in zee. Toch maar zo’n anti zeeziekste pil nemen, want Neel houdt stand. Beide doen we ‘n tukje en houdt Harm het roer wel recht.

De wind neemt gaandeweg de middag iets af, we steken bij Jade 1 recht over en zeilen door het ankergelden van de containerschepen en schieten mooie plaatjes. Vlaklangs de verkenner van de Alte Weser aanloop blijven we stuurboord de kardinalen zoeken en bevaren. Vroeger dan gepland zijn we ter hoogte van de Elbe aanloop en laten we ons, net als vele andere bootjes, de rivier inzakken. De Prudence roept op knaak 16 de Epicurious op en wij luisteren mee uit, ze schakelen over naar kanaal 6. Volgens Harry valt bij hun de wind terug en kan Richard beter de motor starten. ‘If you Will make it on dinnertime’ Epicurious zeilt 7 knots dus dat lijkt Richard overbodig. Ik prijs hem voor dit wijze besluit. Hij nodigt ons vervolgens uit voor iets… maar net op dat moment stoort de marifoon. Ik vertel hem ons eventuele plan naar Ottendorf ivm de crew wissel. Paar uur later besluiten we toch niet dat smalle ingangetje te nemen en Harm stuurt de Kraai zonder enige moeite de Cux-haven in. Dan horen we nogmaals de uitnodiging: ‘a little dram on board’, ja leuk maar eerst ff aanleggen. Tentje erop en als Neel appt wanneer dit plaats vindt is ‘t antwoord: “right now?” Nog in zeilkleding proosten we met champagne op Suzan (Prudence) zij is jarig en gaan mee uiteten in Don Quijote. En hebben als ‘little boat’ een ‘little present’ mee, met dank aan opa Willem, een klein flesje Nobeltje met een Terschellings strikje erom. Het wordt een gedenkwaardige avond. Morgen uitslapen voor ons, Noor vertrekt om 8u uit Uitwellingerga om Harm af te lossen.

Dit is de eerste keer dat er een update wordt geüpload via de iPad, ik hoop dat het er allemaal goed uit ziet! Dank aan de wifi in Strande, waar we nu liggen, later hierover meer: nu eerst weer lekker zeilen!

3 reacties op “Duitsland bereikt!”

 1. Jullie reis staat prima en duidelijk op het blog. Leuk om op deze manier jullie reis mee te kunnen beleven. Ga zo door en behouden vaart.

 2. Henk en Jacqueline Stelwagen

  Hallo beste mensen
  Ik ben
  Begonnen met jullie verhaal te volgen
  Heel leuk!!nogmaaks een goede vaart vanaf dr Shalom

 3. Henk en Jacqueline Stelwagen

  Beste mensen,
  Hoop dat jullie goed op Cristiansö zijn aangekomen
  We zijn begonnen jullie verhaal te volgen
  Heel ontzettend leuk
  Nogmaals behouden vaart vanaf de Shalom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *