Meteen naar de inhoud

Haparanda here we come!

Vrijdag 19/8 Bjuroklubb – Skelleftehamn 17nM

Joris: We worden wakker, vandaag mochten we uitslapen, in afwachting op de wind. We verzamelen in de haven met het bericht dat er warme havermout en koffie is. Nog steeds weinig wind en mist langs de kust. Neel heeft vandaag haar sollicitatie voor een functie in Aruba, omdat het al laat vertrekken is ze daarvoor op tijd bij de wifi moet zitten besluiten we dat zij vandaag het walteam is. Samen met Noor loop ik nog een keer naar de vuurtoren, magisch zo midden in de mist en terwijl we daar zitten zien we delen van de blauwe zee van Bjuroklubb verschijnen. En er is wind! We lopen weer naar de boot waar een reorganisatie plaatsvind, pakken alles in en vertrekken, nog de mist en het rustige water op. Onze bestemming is Furüogrund, met de uitwijkmogelijkheid naar Skelleftehamn, voor als er minder wind blijkt te staan. Achter ons zien we ook de Tsjechische buren in de Eenhoorn vertrekken, de route wat afsnijdend. We spotten een zeehond, komen in een windwak, nog een zeehond! De halfwinder erop, grootzeil weg. Grootzeil weer bij, halfwinder weg, twee zeehonden! En de Eenhoorn aan onze zijde langs de wal. We trekken het rif eruit, hij blijft mooi staan, ook het geplakte deel. Mooie gesprekken aan boord maken dat we ongemerkt steeds harder lopen. Boven de 4 kus lopen we Skelleftehamn aan. Horend dat Neel daar ergens een plekje heeft gevonden wensen we haar succes. Marchien is met een hout-projectje bezig als we het rif weer besluiten te zetten voor het zeil het opnieuw begeeft. “Aruba jag kommen har!”, “Aruba ik kom eraan!” Voor Neel, want we verwachten positief nieuws. Skelleftehamn aanlopen moeten we een smal paadje door als de mist weer opdoemt langs de wal. We zien een grote fabriek en ik zit al vanaf de zeehondjes aan het roer, dus vraag Noor een foto te maken. Het is geen mooie fabriek maar de mist eromheen maakt het een bezienswaardigheid. Boeitjes spottend in de mist lopen we de haven aan waar we Neel zwaaiend op de kant zien staan, ze heeft al een box uitgezocht. Eenmaal aangelegd verkennen we de haven en zien een mooi clubhuis, weer helemaal voor onszelf. Draaien een wasje, beginnen te koken en lezen wat uit de scheepsbibliotheek. We dekken de ronde tafel, alsof het een restaurant is met uitzicht op de baai. Cadeautje geopend zijn het 4 Zweedse puzzels. Deze lossen we op door door te geven op het moment dat we het niet meer weten. Noor ontdekt dat de antwoorden op de achterkant staan en dat maakt dat het na een uurtje een invulpuzzel wordt. Vaat in de machine, koffie aan de pruttel en we kunnen uitbuiken in de woonkamer. Er wordt nog wat gelezen, gekletst, gedoucht en de tent opgezet. Heerlijk plekje met een beetje luxe na zoveel dagen op het water maken we dan ook goed gebruik van. Opgeruimd plan voor morgen gemaakt, op tijd op morgen. We call it a day.

Zaterdag 20/8 Skelleftehamn – Jävre 37 nM 10u – 18u

Marchien: We vertrekken met zicht, maar net voorbij de 2 aanloopzaken van het haventje trekt de mist als uit het niets op. Op de iPad varen en gelukkig weten we van gisteren dat je straks langs de fabriek moet. De wind is zoals voorspeld zuidoost en dus de baai uit tegen, de golven zijn hoog dus we motoren flink en zo’n klein uur, wel met grootzeil staan naar buiten. Bij de groene staak en oost kardinaal mogen we ruimen en voorbij gåsören nog meer, dat gaat als een speer! Zonnetje komt erbij, paneel naar buiten, Noor doet een tukje op het voordek, koffie koers ‘all the way’. We sturen om de beurt af mijmeren op het voordek, het einddoel komt nu echt dichterbij. Het grootzeil staat vol, reparatie plakker houdt het goed, maar voor haar terugreis gaan we toch echt een set nieuwe zeilen bestellen, in de winter vast maar regelen. Neel voelt zich niet helemaal fit, zou dat die ene autodag zijn of komt het door die splinter in haar voet? In de aanloopbaai zien we het eerste schip van die dag, een sleper, heeft een enorme rode bak achter zich en daar is bootje 2, de pilot wordt gehaald of gebracht. De aanloop is betont, hebben we via inter kunnen achterhalen, maar de meter loopt al flink op en we zien nog niks. Joris is er al en zegt dat er inderdaad rode/groene strakjes staan. Zeilen snel geborgen en heel rustig op de motor op het geleide licht (2 driehoeken) naar de aanloop sturen. Oeps, 1.3 en we moeten nog best een eind. Net als thuis in de Dolte maar even voorop voor de verdeling van de diepte, de haven moet zo’n 1,7 diep zijn. De geul is smal en best ver, of het voelt zo omdat de dieptemeter 1.0 aangeeft en we dus echt rustig en alert varen. We zien een lege vingerpier dus daar direct maar insteken, Joris kan het landvast aanpakken, 0,8 … streepjes maar we drijven nog wel. De auto’s en vrachtwagens razen vlakpangs ons, de E4 ligt aan dit haventje. De Skoda + daktent staat keurig op de camperplek en we koken onder het afdakje van een huisje. Walteam Joris heeft alle boodschappen voor rauwkost wrap met ‘kip’stukjes gehaald, heerlijk koud rozeetje/biertje uit de kleine koelbox erbij. Zo is zeilen bedoeld, wat een topdag. Het is ook nog open vuurtoren weekend, dus mooie plaatjes van boven. Joris, Noor en ik doen nog een korte wandeling in het natuurgebied aan de andere kant van de E4, Neel probeert haar hak schoon te peuteren, anders wordt wandelen voor haar te pijnlijk. Er volgt een onrustige nacht met veel regen, wind en vrachtauto’s.

21/8 Jävre – Junkön 38 nM regen, héél véél regen – ZO 4/5 12u-19u30

Neel: Vanochtend werd ik wakker met een klein aangekleurd lymfebaantje vanaf de splinter. Tijd voor drastischere maatregelen. Mini-operatie loont, er komt een steentje/glasstuk uit. Mama is inmiddels terug van de E4-ICA en Noor en Joris voegen zich bij ons ontbijt van stokbrood met gebakken ei en kaas. Wat een verwennerij! Het weerbericht en de luchten zijn weinig aantrekkelijk, de 38 mijl naar Lulea-archipelago ook wel erg ver, maar een goed alternatief is er niet echt. We gaan ervoor. Eerst de ondiepe geul weer uit en dan +- 3 nM motorsailend om voldoende hoogte te pakken. Het begint te regenen, hard ook. Steeds mogen we wat meer ruimen. Steeds hopen we dat de wind wat afneemt, maar komt ie met een nieuwe bui in volle kracht terug. Noor slaapt in de kuip, het is sportief sturen in de golven en er valt heel veel water. Door de egale grijsheid is het steeds turen naar de boeien en krijgt ook de iPad een aardige douche. Alles blijft gelukkig heel. We zien in totaal 1 andere boot, cargoschip voor anker. Uiteindelijk kunnen we de haven van Junkön ontwaren. Zeiknat en koud leggen we aan en de Zweedse buurman haast zich direct om de sauna voor ons op te stoken. Gauwe de tent erop, stroomkabel voor ons elektrisch kacheltje en warme chocomel maken. Er is een heuse woonkamer met houtkachel. Overal hangen we onze natte kleren uit. Het is al 22u als we lekker opgewarmd in de sauna aan onze stamppot zitten. Een belletje naar Joris op de camping in Lulea en oma thuis in Sneek en dan lekker naar bed.

22/8 Junkön – Brändöskär 15nM 11u30 – 14u30, wind ZO 4 zon + lichte bewolking

Marchien: De meiden slapen uit, ik ben weer een vroeg wakker. Elektrisch kacheltje weer aan om alles een beetje vochtvrij te krijgen. Ik zet in de huiskamer thee en maak de houtkachel aan en werk het logboek bij. We ontbijten met yoghurt en creusli rode vruchten, gaan we thuis een jaar lang niet meer eten. We hebben app-contact met ons walteam. Ik zag vanochtend een wandelaar opgepikt worden met een watertaxi, zou toch fijn zijn als Joris nog een avond kan aansluiten. Maar nader onderzoek leert dat dit 2x €200,- gaat kosten, dat vinden we te gortig. Neel en ik maken met warme melk koffie verkeerd (van gisteren) en daarna zijn we een tijd bezig de boot weer zeilklaar te maken. De achterbuurman heeft nog goeie haventips en laat ons zijn zelfgemaakte havengids + privefoto’s zien. We bekijken alvast de aanloop naar Brändöskär. Rustig op het motortje de haven uit, even een opsteker om het grootzeil te hijsen en we verlaten met 5.5 dit mooie plekje, geen tijd gehad om het verder te verkennen dan het haventje, kan ook op de lijst voor de terugweg.


Neel: Eerst is het hoogte houden voor het geankerde grootverkeer langs, dan mogen we steeds meer ruimen totdat het zelfs wat gijpkoers wordt. Soms is het surfen op de flinke golven, maar het bootje houdt zich weer kranig. Als mama d’r dropje op heeft gaan we gijpen en komt achter het rotseiland de haven in zicht. Opsteker om het zeil te laten zakken en op de motor om de laatste kardinaal heen. Zoals gehoopt is het leeg en kunnen we langzij de steiger, meisje in de wind. Gauw leuk open, zonnepaneel naar buiten en op zoek naar het toilet. Daar hangt een Russische vlag ‘voor als het papier op is’. We maken lunch van burgers met ananas, ui, sla en saus. Overblijfselen van eerdere maaltijden vormen zo een feestmaal. Daarvan moeten we dan ook even uitbuiken. In de zon schrijven en lezen we, we willen bij zijn voor de grote dag!


Noor: Neel en mama maken een wandeling over het eiland terwijl Noor aan boord blijft om nog wat te schrijven. We gaan in de sauna, waarin we terugblikken op de afgelopen 3 maanden. We zwemmen, het water is nog prima te doen. Daarna koken we curry in de kuip, proberen nog wat laatste blikken op te maken. Na het eten voor het slapen gaan we nog naar het kleine kerkje en hier branden we een kaarsje op de goede afloop.

Haparanda here we come!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *