Meteen naar de inhoud

Batskarsnas – Stockholm – Letland – Litouwen – Hamburg – Twel

We moeten onverhoopt naar huis en hebben dan ineens wel te maken met storm Hans. Tijdens het rijden hebben we er nog niet heel veel last van, behalve dat de daktent wel op zijn regen dichtheid wordt getest. Maar veerponten naar Duitsland gaan er bij bosjes uit. Dus besluiten we voor een vliegticket te gaan en Neel de auto te laten in Stockholm. Zij gaat eerst varen op de Diaxole, daarna bedenken we samen een nieuwe thuisreis route en die pakt uit naar een zeer bijzonder plan.
De Diaxole gaat op via Fins Uto op zoek naar Jurmo, waar bijna 30 jaar geleden Erik en Marchien met de Grunnevika ’n juttersbitter flesje hebben afgeleverd. Het bewijs dat deze er nog steeds hangt legt Neel op de foto vast.
De auto wordt op 2 veerdiensten gezet eerst richting Egle en haar new born baby in Litouwen en dan met Maria, via Hamburg om Sergio op te pikken, terug naar Twel. De volgende dag staat Stefano in Amsterdam vanuit Aruba, de wereld is dichtbij tegenwoordig. En dan is het 4 september en mag Neel 27 kaarsjes uitblazen, die zijn er niet, de Kladkakka is er wel. Omdat ze haar Italiaanse liefde graag een mooie allereerste zeil ervaring wil laten beleven. Hebben Joris & Marchien een Mariholm mee gekregen van Jachtwerf Kuiper. Als we door de kleine brug in Oppenhuizen varen, stralen wij al allebei. Aangekomen bij ons eigen steiger is de verrassing groot. Wieb, Jorine & Mees gaan richting huis, zodat wij met zijn viertjes van dit mooie bootje en het prachtige zeilweer kunnen genieten. Tasje met catering aan boord, hopend op een koffiekoersje. Het grootzeil gaat al in de Easterbregesleat omhoog en al snel trekken we ook het fokje erbij. De wind is Zo en 2/3 dus we gaan eerst het PM op en leggen Stefano alvast wat nautische regels uit. Hij zit al snel met Neel samen aan het roer. We moeten even het Sneekermeer opkruisen, dus dat doet Neel eerst even voor , want dat is best krap en wij moeten zelf ook even de boot leren kennen. Op de mar kan hij alles relaxed uitproberen en we maken een mooi tochtje richting de Puollen. De wind is soms best aardig en als de boot een beetje schuin gaat, maar 3 van de 4 bemanningsleden dit heel normaal vinden, reageert ook Stefano relaxed. We overleggen of we aanleggen voor lunch of gewoon lekker blijven varen en tussendoor een hapje naar binnen schuiven, we besluiten tot het laatste. Als we de wind schuin van achter hebben, besluiten we dat de thermos met koffie open kan en daarna gaat ons verliefde stel op het voordek liggen. Joris & Marchien besluiten nog even de Sijbesloot te pakken, het stel voorop moet een paar keer flink plat liggen zodat wij enkele slagen netjes kunnen maken. Daarna kunnen we het Joustervaartje idyllisch doen, fokje even in voor beter en mooier zicht. Tja Stef we trekken alles uit de kast om Fryslan op zijn mooist te showen. Halverwege zitten we toch heel even een beetje in de modder, net als de Francien de laatste keer. Dus niet via het Kruswetter, maar even weer veilig via het Sneekermeer het Pm oversteken en de Houkersloot op. Vlak voor we het Ges opvaren, strijken we netjes de zeilen. Maken schoon schip en Neel draait haar keurig achterwaarts de box in. Familie Kuiper wordt bedankt voor het uitlenen van hun boot met Klad Kakka. En we polsen hun plannen voor zomer 2024, wie weet kunnen zij de Zeekraai op de Oostzee uitproberen, dat zou toch top zijn. Het enige wat vandaag nog ontbreekt is een duik in het frisse donker Friese water, dat blijft uit. Joris & ik gaan oma uit Sneek halen en Neel & Stefano wandelen via de bakker naar huis.

https://www.jachtwerfkuiper.com/