Meteen naar de inhoud

Ons laatste stuk Baltic sea…..

Dat laatste dagje zeilen van Noor en mama moet nog worden uitgetypt. Maar inmiddels terug in Nederland gaat de wereld weer als een sneltrein vaart. Noor is al weer twee weken op haar nieuwe werk in Leeuwarden bezig. Neel is na een bruiloft in Groningen en weer meevaren met Janne op de X in Stockholm, inmiddels bij haar vriend Steffano in Panama en samen inmiddels doorgevlogen naar haar Floating doctorspost. En nieuwe zeilplannen zijn voor haar ook alweer gemaakt….Cuba….Harlingen maart 2025 wauw.
Even terug naar Umea, waar Noor en ik de boot vanuit Holmon naar Obbola hebben gevaren.
Verslag Noor :
Neel pakt om 6u45 de ferry en zal vanaf daar de bus naar Umea pakken om te werken en daarna de nachttrein naar Uppsala. Wij aan het ontbijten en wachten op de Zweedse man die ons met de antenne zal helpen, bij aankomst blijkt dat hij geen soldeerbout mee heeft. Dus alleen opnieuw strippen en erin met tape. Provisorische oplossing maar we doen het ermee voor vandaag. Er staat flinke wind en daardoor golfslag de havenmond in. We beleggen voor met de lange lijn, zodat ik ons via de achterlijn naar de hekboei kan trekken en los kan klippen. Terwijl mama met de lange lijn ervoor zorgt dat de punt niet wordt weggezet. Als ik los klip, motor in zijn vooruit en gas bij om een beetje vaart te krijgen om de haven uit te varen. Precies tussen het smalle havenstuk met flinke golven, lijkt het wel weer of de scheur in de benzineslang zichtbaar wordt. Snel roep ik dit naar mama, die komt op het achterdek zitten en de drukt de slang aan. Zo varen we de haven uit, dan neem ik het al sturend over, zodat mama nieuwe tape kan halen om er omheen te doen. Daarna het gereefde grootzeil omhoog en kunnen we afvallen achter de ferry langs. We varen een heerlijke voordewindse koers, het fokje moet af en toe even zoeken maar blijft vooral vol staan. De jassen gaan zelfs uit, dat is een primeur deze vakantie ! Even tandenpoetsen, willen we de fok nog uitbomen of niet ? Maar dan kunnen we langzaam iets meer ruime koers varen, dus blijft het voorzeil mooi vol. We testen even het binnentankje van de motor, die gaat in 1x aan.
( Harm je tip om deze gevuld te hebben was 2 jaar geleden top, Noor dacht er aan deze bij een kapotte leiding te gebruiken ) Dat is fijn , mocht er weer iets met de slang zijn kunnen we altijd daar op varen. Soms zien we donkere luchten boven het land verschijnen, maar ze gaan allemaal aan ons voorbij. Langzaam scharrelen we meer richting de kust en danis het tijd om de boeitjes te zoeken. Verrekijker erbij want er liggen meer geulen hier en er is veel te zien. Op een gegeven moment valt de wind zo goed als weg en begint met draaien ( zoals voorspeld ). Het is dan nog zo’n 4 mijl dus strijken we de zeilen en doen de motor aan. De 170 meter lange SCA ferry naar Finland komt nog even voorbij, dus ff het gas er af. Daarna via het geultje varen we op voor ons de welbekende Bredvik gasthamn af. Bedenken waar we willen liggen en zien ineens een geel jasje op de steiger zwaaien naar ons. Huh Neel ?! We leggen aan tussen twee vingerpiertjes aan het eind van de haven, lekker dichtbij het clubhuis. Maken daar meteen fijn gebruik van de keuken, want Neel heeft vers brood met smeersels gehaald. We warmen de knaks op en lunchen met z’n drietjes. Neel had genoeg gewerkt daar en wist dat hier ook goede wifi was, dus vond ze het leuk om ons toch nog even op te zoeken ! We chillen wat in het clubhuis en bij de boot en daarna tijd om pannenkoeken te bakken. Dan is het voor een tweede keer tijd om afscheid te nemen van Neel. Nu echt op naar de nachttrein, waar ze dit keer wel een bedje heeft ! Mama & ik maken de sauna aan en chillen nog een beetje, bellen met Edith en dan willen we toch de sauna wel in. Die is helaas alleen nog niet mega warm. Ach ja prima, we duiken van het steigertje en de 2de ronde is ie 60 graden waarna de duik in het water extra lekker is ! Na twee rondes tijd om te mandiën en dan lekker ons bedje in ! Morgen kunnen we dan ( eindelijk ! ) uitslapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *